pontos-logowapen-900x250

Opleiding en coaching

 

 

coaching001

Examineren

Inleiding

Pontos heeft een uitgebreide vloot met kwetsbaar materiaal. Om de vloot optimaal te benutten en de kans op schade aan boot en roeiers te minimaliseren is er een systeem van bevoegdheden.

Op basis van roei-ervaring en ambities kunnen bevoegdheden voor het roeien in bepaalde typen boten worden behaald. Hierbij wordt door middel van instructie en coaching ervoor gezorgd dat de roeier voldoet aan eisen om in bepaald materiaal te mogen roeien. Door middel van een examen wordt de bevoegdheid daadwerkelijk behaald. Deze bevoegdheid geeft de roeier het recht om zelfstandig of met een ploeg, zonder coach-begeleiding, het water op te gaan met een bepaald type boot.

Het systeem van bevoegdheden wordt ook wel het kruisjessysteem genoemd. Deze naam komt van het overzicht waarbij met kruisjes wordt aangegeven welke roeier in welke typen boten mag roeien. Het afleggen van een examen om een bevoegdheid te halen wordt ook wel kruisje roeien genoemd. Het examen wordt afgenomen door een lid van de kruisjescommissie.

Het kruisjessysteem (eisen en doorstroming) is op basis van jarenlange ervaring ontwikkeld. Het systeem is zo opgezet dat de roeier zelf maar ook zijn of haar ploeggenoten zo plezierig mogelijk en zelfstandig (= zonder coach) kunnen roeien.

Bevoegdheid of Kruisje

Met een bepaalde bevoegdheid of kruisje is duidelijk dat je aan de eisen voldoet om in een bepaald type boot te roeien. Deze eisen hebben betrekking op roeivaardigheid/techniek, maar ook op kennis. Om goed (met een ploeg) te kunnen roeien dien je te beschikken over een goede roeivaardigheid. Het benodigde vaardigheidsniveau hangt af van het type boot, zo zijn er boten die gemakkelijker te roeien zijn, maar ook boten die moeilijker te roeien zijn. Ook kan het zijn dat voor het sturen specifieke vaardigheden nodig zijn. Verder is een goede kennis van roeien, het materiaal (riemen en boot) en bijvoorbeeld vaarregels belangrijk. Ook hierop wordt getoetst bij het kruisje roeien.

Afroeien

Iedere ploeg legt een boot in het water of haalt haar eruit.
Aanleggen, twee pogingen per keer.
C2x+, 1x, C2x, C2+: 3x aanleggen: 2x halen, (1x op een door de cie. aan te wijzen plaats, 1x op een punt). 1x strijken
C2x (vanuit 1x), 2x: 2x aanleggen: 1x halen (op een door de cie. aan te wijzen plaats). 1x strijken.
C4x+, 4x+, C4+ : 1x aanleggen, halen, op een door de cie. aan te wijzen plaats.

 

 

Handige links

Zoeken

Recente reacties

Michiel Kromhout van der Meer Dank!

Michiel Kromhout van der Meer Dank!

Leendert Aarts Kon helaas niet mee maar heb begrepen dat de deelnemers het zeer op prijs hebben gesteld. Jeroen ik weet van je coach lessen dat je alles ziet en er op wijst. Denk daarom te weten waarom de deelnemers enthousiast waren.

Leendert Aarts Elfsteden team, wat een prestatie, gefeliciteerd 12de!!. Mooi uitvoerig verslag.