pontos-logowapen-900x250

Nieuws

Roeiploeg Pontos blinkt uit in Elfstedentocht

Geplaatst op 16-05-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Elfstedenploeg - Michiel

elfsteden-pontos
Op vrijdagochtend 10 mei vertrokken we met roeiers Jorn, Marcel, Ger, Olaf, Alfred en Michiel vanaf Pontos naar Leeuwarden. Bart (walploeg) had zich al bij ons aangesloten, en in Leeuwarden sloot Douwe (eveneens walploeg) aan. Het weer was prima en de sfeer was opperbest: na 4 jaar afwezigheid deden we weer mee aan de Elfstedenroeimarathon!

Bij aankomst bij Roeivereniging Wetterwille in Leeuwarden lag de focus op het vaarklaar maken van de boot, in ons geval de Ceraphus. Waterkeringen, lenspomp, luchtzakken, verlichting, reddingsvesten, navigatie: alles moest op orde zijn om de botenkeuring te doorstaan. De botenkeuring begon altijd om 14:00 uur en heel toevallig waren wij ook precies op dat moment klaar. We haalden de keurmeesters erbij en, ondanks enkele kritische vragen, kreeg de Ceraphus snel een keuringssticker opgeplakt. Tijdstip niet vastgelegd, maar waarschijnlijk waren we het eerste team met een goedgekeurde boot, wellicht een voorteken voor wat ging komen.

elfsteden-keuring
Vervolgens was het wachten tot rond 18:30 uur om op te roeien naar de start. Traditioneel doen we dat in het gezellige centrum van Leeuwarden, vanwege het mooie weer op het terras. De laatste broodnodige calorieën namen we tot ons in de vorm van (alcoholvrij) bier, bitterballen en een vroeg diner.

Om 18:30 uur waren we weer bij Wetterwille om de boot te water te laten en nog even de afstelling van het voetenbord te controleren. Met een groot lengteverschil tussen de kortste en langste roeier was dit toch wel een puntje van aandacht. Vervolgens roeiden Olaf en Alfred met stuur Ger op naar de start in de Prinsentuin in het centrum van Leeuwarden. Daar nog even de laatste aanpassingen aan de afstelling van de dollen gedaan en kort daarna stapten Marcel en Jorn samen met stuur Michiel in om tijdig klaar te liggen voor de start.

Op basis van eerdere ervaringen met een 6-mansploeg hadden we een roeischema gebaseerd op 9,5 km per uur gemiddeld. Het was belangrijk om niet te hard te starten, want elke roeier had toch 9 of 10 trajecten voor de boeg met in totaal rond de 70 km roeien.

elfsteden-start
Om 20:00 uur startte het eerste team en kort daarna, om 20:07 uur, startte Pontos onder aanmoediging van de nodige supporters met startnummer 27 de Elfstedenroeimarathon. Het eerste traject is altijd genieten. In Leeuwarden met het nodige publiek, veel boten om je heen en altijd wel iets in te halen. Voor de roeiers was het een kwestie van niet gek laten maken en te hard gaan, maar stiekem lagen we bij onze eerste wissel na 9,3 km al op een 20e plek. Alfred en Ger met stuur Olaf zetten dat keurig door want bij de tweede wissel lagen we al op een 16e plek.

Richting Dokkum werd het donker en ook dat was weer genieten. Lichtjes van de boten op het water en het centrum van Dokkum bij avond was ook erg mooi. En een prima traject om de snelle start door te zetten, want we haalden om 22:10 uur onze eerste stempel in Dokkum als 13e team! In Dokkum is het vanwege tegemoetkomende teams en smalle bruggen altijd erg druk en dit keer moesten we zelfs even stilliggen voordat we onder een van de bruggen door konden. Maar op de daaropvolgende trajecten heeft de positie voor in het veld als groot voordeel dat het bij de wisselplekken vrij rustig is en je gemakkelijk en snel kunt wisselen.

elfsteden-zon
We lagen als 6-mansploeg dan wel 13e tussen al die 12-mansploegen en in Leeuwarden lagen we om 00:47 uur al zowat een uur voor op ons schema... Maar gingen we niet veel te hard? Zouden we dit wel volhouden, zeker met de wind die ons vanaf Stavoren zou gaan tegenwerken? Ondanks die gedachte hielden we focus op stevig roeien en natuurlijk na elk traject genoeg eten om de energievoorraad op peil te houden.

Het roeien en sturen in de nacht verliep prima. Het was rustig weer, wel wat bewolkt, wat het relatief donker maakte. Met behulp van onze elektronische navigatie was het vinden van de juiste vaarroute een peulenschil, maar het bleef natuurlijk oppassen voor (smalle en/of lage) bruggen. Bij het ochtendgloren om 04:28 uur in Woudsend lagen we op de 15e plek en bijna anderhalf uur voor op ons schema. Aldaar stapten Olaf, Alfred en stuur Ger in, met reddingsvesten, omdat we het Slotermeer overstaken. Altijd een beetje afwachten hoe het daar met de golfslag zat en die was dit jaar behoorlijk en schuin vanachter, wat zowel het roeien als het sturen lastig maakte. In Sloten stapten Marcel en Jorn met stuur Michiel in om het tweede deel van het Slotermeer over te gaan. Ondanks het lastige roeien, deden we daar zeker niet onder voor de teams om ons heen.

In Balk stapten Alfred, Ger en stuur Olaf in om het altijd lastige traject van de Luts te roeien. Lastig omdat het smal is, je kunt je riemen net wel/net niet kwijt en omdat het ondiep is, roeit het erg zwaar. Maar desondanks ging het ook daar vlot en door een verkeerde afslag van de ploeg voor ons, zelfs nog een plekje weten op te schuiven en bij aankomst om 07:34 uur in Stavoren lagen we op plek 12 en ruim anderhalf uur voor op schema. Nog zo'n 90 km te gaan.

elfsteden-bartlehiem

En dat was ook het punt waarop de wind zou gaan tegenwerken. Inmiddels leek de wind zelfs nog iets aangetrokken, wat ons deed besluiten om de riemen met de handige clips iets lichter af te stellen. Met een iets lichtere haal en op iets hoger tempo roeiden we tegen de wind in nog heel behoorlijk. En zo roeiden we vrolijk verder naar Hindeloopen, Workum en Bolsward. De snelheid was wel iets lager, dit komt ook door de kronkelige vaarten en vele bruggen, maar van inzakken was geen sprake en ook onze positie in het veld hielden we prima vast. Het zonnetje was inmiddels ook tevoorschijn gekomen en langzamerhand haakten ook de nodige supporters aan.

Om 12:40 uur arriveerden Marcel, Michiel en stuur Jorn in Harlingen. Inmiddels plek 13, maar na Harlingen wel de draai richting oost en dan een heel stuk over het Van Harinxmakanaal. Saai, breed, volop in de wind, golfslag. Zwaar roeien, maar Olaf, Alfred en stuur Ger hebben zich ook hier prima doorheen geslagen. En dan komt bij Franeker, met nog zo'n 30 kilometer te gaan, langzaam de finish in zicht en hadden we door dat we met inmiddels een voorsprong van bijna 2 uur op ons schema echt een topresultaat aan het neerzetten waren.

Nog even volhouden. En nog even jacht maken op plek 12. We roeiden telkens zo'n 6 tot 8 minuten achter de nummer 12, maar die was ongeveer 6 minuten eerder dan ons gestart. Het was dus vooral een kwestie van inlopen, maar inhalen was allerminst nodig. De laatste trajecten hebben we hier nog even de focus op kunnen leggen en de snelheid nog steeds weten vast te houden. Om 15:54 uur, na 19:46 uur te hebben geroeid, stapten Olaf, Ger en stuur Alfred in om de Ceraphus bij Wetterwille in Leeuwarden over de finish te varen.

finish
De andere roeiers, de walploeg en vele supporters stonden rond half vijf klaar om Pontos naar de finish te schreeuwen. Om 16:39 uur finishten we als 12e in een tijd van 20:31 uur. Voor een 6-mansploeg een keurige plek in een klassement met voornamelijk 12-mansploegen. En voor Pontos een ongekende prestatie!

Met veel plezier namen we dan ook onze Elfstedenkruisjes en de traditionele Oranjekoek in ontvangst. Na het vervoersklaar maken van de boot en avondeten kon de reis naar Lelystad weer worden aangevangen. Aldaar na het opruimen allen huiswaarts om te genieten van een welverdiende nachtrust en natuurlijk om terug te kijken op een geweldig en gezellig weekend met een heel mooi resultaat.

Elfstedenploeg - Michiel

elfsteden-pontos-groep

Reageer

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Leendert Aarts
22 mei 2024 20:24

Elfsteden team, wat een prestatie, gefeliciteerd 12de!!. Mooi uitvoerig verslag.

Michiel Kromhout van der Meer 25 mei 2024 10:40
@Leendert Aarts 22 mei 2024 20:24

Dank!

Lieke Oostveen
22 mei 2024 15:50

Gefeliciteerd mannen ! Top prestatie, mooi verslag en prachtige foto's. Fijn dat het zo goed en snel verlopen is.

Michiel Kromhout van der Meer 25 mei 2024 10:40
@Lieke Oostveen 22 mei 2024 15:50

Dank!

 

 

Handige links

Zoeken

Recente reacties

Michiel Kromhout van der Meer Dank!

Michiel Kromhout van der Meer Dank!

Leendert Aarts Kon helaas niet mee maar heb begrepen dat de deelnemers het zeer op prijs hebben gesteld. Jeroen ik weet van je coach lessen dat je alles ziet en er op wijst. Denk daarom te weten waarom de deelnemers enthousiast waren.

Leendert Aarts Elfsteden team, wat een prestatie, gefeliciteerd 12de!!. Mooi uitvoerig verslag.