pontos-logowapen-900x250

Oprichting Roeivereniging Pontos

afbeelding12

Op 25 april 1978 werd onze roeivereniging opgericht. Het oprichtingsbestuur bestond uit de volgende leden:

  • Voorzitter: E.J. Harmsen
  • Secretaris: G. Westerhof - Rijpstra
  • Penningmeester: H.M. van der Hout
  • Lid (tevens vice-voorzitter): G.P. Westerhof
  • Verder de leden: E.J.J. Cals, P. de Haas, H.R. Reinders

De roeivereniging is genoemd naar de Griekse oergod van de zee, Pontos. Samen met moeder aarde Gaia – tevens de naam van ons vlaggenschip – beschikt hij over een uitgebreid en fier nageslacht, en dat is maar goed ook want alle boten van Pontos worden naar een van die nakomelingen genoemd.

 

Hoe het begon

Eind 1972 verhuisde Ernst Jan Harmsen qua werk en even later qua wonen met z'n gezin vanuit Wageningen naar Lelystad. Bij Projektburo Almere van de RIJP (een rijksdienst met ca 1000 'man' in het Smedinghuis) kwamen we er al gauw achter dat we beiden een roeiachtergrond hadden; hij bij Argo, ik bij Proteus.

"We gaan een roeivereniging oprichten, hè… Harrie“ zei hij vaak tegen mij, en ongetwijfeld ook tegen veel anderen. Maar eerst moest z’n huis - zelf als aannemer - klaar zijn. Daarnaast was hij ook druk met zijn gezin, werk, fanatiek tennissen en ik geloof ook hockey.

In 1977 was het zover. In het kleine Lelystad - met zo’n 30.000 inwoners - met een paar grote werkgevers - RIJP, RWS/ZZW/RIZA, CDI en scholen - was het makkelijk om het initiatief voor roeivereniging bekend te maken. Veel potentiele roeiers waren bij 'gebrek aan beter' gaan tennissen of hockeyen. Ook via deze kanalen werd de ambitie van een roeivereniging bekend. Verder - nu ondenkbaar - was er in het kleine Lelystad een eigen lokale krant - Lely-Stads-Blad -, waarin veel over lokale ontwikkelingen werd geschreven en dus ook over de op te richten roeivereniging.

In 1977 was er in hockey-kantine een voorlichtingsbijeenkomst; hier bleek voldoende belangstelling voor roeien te zijn. Resultaat: de oprichting van Pontos op 25 april 1978. In juni waren er 36 leden ingeschreven, januari '79 was dit gegroeid naar 73; 30% hiervan was jeugd. Toen leden van het eerste uur en nu nog lid zijn: Vera Meijer, Tsjollie Brommer, Frens Dijkman, Jan Dirk Heijnis, Huib van der Hout, Sjaak de Wit en ondergetekende.

De samenstelling van het oprichtingsbestuur was zo divers mogelijk; natuurlijk RIJP'ers en van andere overheidsdiensten, maar ook docenten van de SGL. Door o.a. persoonlijke omstandigheden traden in 1978/79 4 leden van oprichtingsbestuur af. Ernst Jan Harmsen, Gidi Cals en Huib van der Hout bleven de stuwende krachten in het bestuur, met vanaf 1980 voor een langere periode Harrie de Heij, Jos Donders, Joep Surink, Fia van Veldhoven en Vera Meijer.

Pontos heeft z'n bestaan in belangrijke mate te danken aan Ernst Jan Harmsen (initiatiefnemer en voorzitter tot 1981; daarna vanwege een baan elders verhuisd) en Gidi Cals (voorzitter van 1981 - 1989). Beide oprichters en steunpilaren van Pontos zijn jammer genoeg vroeg overleden; Gidi 1 dag na het 5e lustrumfeest.

Harrie de Heij

 

 

Handige links

Zoeken

Recente reacties

Raymond Brettschneider Van harte Ferry, absoluut verdiend!

Raymond Brettschneider Wow, goed gedaan, en verdient! Vele veilige (en droge) kilometers toegewenst!

Leendert Aarts Heren, nogmaals gefeliciteerd

Raymond Brettschneider Van harte gefeliciteerd allemaal! Goed gedaan!