• info@rvpontos.nl

Zes dagen Roeien op de Thames

Zes dagen Roeien op de Thames

Deelnemers (roeiers)
Team 1: Hans K., Mathijs, Jolande, Aly, Coby
Team 2: Alex, Lieke, Marga, Erwin, Ewoud
Team 3: Joyline, Christof, Andrea, Mathilde, Gea
Team 4: Annie, Rob, Cees, Ineke, Henny

Overige deelnemers (niet-roeiend): Betty, Hans W.

Boten
Thoösa, Enyo

Accomodatie
De hele week was het Beech House Hotel in Reading onze uitvalbasis. Van hier uit gingen wij met 2 busjes en een personenwagen op weg naar de roeitrajecten of de excursies.

Wanneer: 2-8 juli 2018

Programma

Zondag 1 juli. Rond 11:00 uur vertrekt het BoWa-team met Alex, Rob, Ewoud en Mathilde via Duinkerken met de avondboot richting Dover, Engeland.

Maandag 2 juli
Reisdag voor de rest van de Thamesroeiers. Vliegen vanaf Schiphol naar Luton (bij London) om 12:10 uur. Na aankomst hier gingen de chauffeurs eerst de personen huurbusjes ophalen om daarna de rest weer op te pikken bij het vliegveld en naar het Beech Hotel in Reading te gaan. Rond 17:00 uur arriveerden zij hier. Het BoWa-team arriveerden even later. Zij hadden de boten al roeiklaar afgeleverd in Lechlade.

Dinsdag 3 juli

 • Team 1 & 2: excursie naar Christ Church College in Oxford.
 • Team 3 & 4: roeitraject van Lechlade – New Bridge (25,3 km)

Rond 9:30 uur hadden de roeiers de boten in het water liggen en kon de tocht beginnen. Dit eerste traject van onze roeitocht loopt door een lommerijk gebied. Veel natuur en een sterk meanderende smalle Thames met zo af en toe een Narrowboat als tegen- en dwarsligger. Eenmaal kon de Enyo ternauwernood een aanvaring met zo’n Narrowboot voorkomen, dit dankzij de ‘coole’ manier waarop Gea als stuurvrouw handelde. En natuurlijk was er om de 5 km een sluis. In het passeren van deze sluizen werden we in de loop van de week steeds vaardiger. En elke keer zakken we ruim 1 meter. Joyline leerde vanaf de eerste sluis hoe deze bedient moesten worden. Soepel springt zij dan uit de boot om de, vaak wat op leeftijd zijnde ‘lockkeeper’, bij te staan in het openen en sluiten van de sluisdeuren. Om de 10 kilometer houden wij voor of na de sluis een rustpauze met eten en drinken.
Rond 17:00 uur kwamen wij in Newbridge aan. Hier konden wij de boten veilig bij een soort camping op de wal leggen. Klaar voor morgen.

Woensdag 4 juli

 • Team 1 & 2: roeien New Bridge – Oxford (25,8 km)
 • Team 3 & 4: excursie  Christ Church College in Oxford.

De Thames wordt hier wel Isis genoemd. Zoals alle dagen in deze roeiweek op de Thames was het vandaag ook stralend weer met een temperatuur rond de 28 graden. Wij bezoeken individueel of in groepjes Christ Church, een van de grootste colleges van de Universiteit van Oxford. Hier zijn opnamen gemaakt voor de Harry Potter film. En de kleine maar indrukwekkende Christ Church Cathedral. Deze kathedraal werd gesticht als de priorij van Sint-Frideswide, een huis van de augustijnerorde. Bij de opheffing van de kloosters onder Hendrik VIII stopte zijn functie als monastieke kerk. Christ Church is van oudsher beschouwd als de meest aristocratische van de Oxford-colleges. Er hebben dertien Britse premiers gestudeerd.
Christ Church College wordt bezocht, en we drinken bier in het stamcafé van Inspector Morse, The White Horse.
In het roeimekka Oxford hebben wij ook even langs de Thames gelopen. Hier zijn al de verschillende clubhuizen van de studenten roeiverenigingen te bewonderen.

Donderdag 5 juli

 • Team 1 & 2: gaan vandaag, gepast gekleed, als bezoekers naar de Henley Royal Regatta.
 • Team 3 & 4: roeien het traject Oxford – Wallingford (31,8 km)

Hier begint de Thames wat allure te krijgen. Zij laat haar natuurlijk karakter wat los door hier en daar op de oevers mooie landhuizen te laten verschijnen. Roeien onder schilderachtige gemetselde bruggen door, passeren vele zwanen (eigendom van de koningin, die officieel de titel ‘Seigneur of the Swans’ voert), kerkjes en kroegjes aan het water. Toen wij bij Abingdon Lock aankwamen kregen wij de mededeling dat 2 sluizen verderop, Clifton Lock, geblokkeerd was door een gezonken schip. Hier moesten wij klunen dat was wel duidelijk.

Bij Clifton Lock aangekomen roken wij de lucht van dieselolie al. Nadat wij de situatie bekeken hadden werden de boten met vereende krachten van de ene kant naar de andere kant van de sluis gedragen. Met hulp van de altijd aardige engelsen en een aantal mensen van de sluis lukte het na veel gezweet en gezwoeg en anderhalf uur vertraging om de boten aan de andere kant te krijgen. Na een korte pauze gingen wij verder met ons traject en kwamen tegen zessen aan bij de roeivereniging in Wallingford. Erg mooi gelegen op een van de beste plekken aan de Thames.

De Henley Royal Regatta is een jaarlijks sportevenement binnen het roeien op de Theems, verzorgd door de prestigieuze Leander Club uit Henley-on-Thames in Engeland. Dit jaar in de week dat wij op de Thames roeiden. Het is een traditionele Engelse roeiregatta en een van de oudste roeiwedstrijden (zo niet de oudste) ter wereld. Tot halverwege de 20e eeuw was de Henley Royal Regatta het officieuze wereldkampioenschap en de grootste internationale wedstrijd. Het winnen van de Regatta is nog steeds een prestige-kwestie.

Website Henley Regatta

En hoe moet je je dan kleden? Kijk hier voor wat tips:
Dress code Henley Regatta

Vrijdag 6 juli

 • Team 1 & 2: roeien vandaag Wallingford – Reading (28,7 km)
 • Team 3 & 4:  excursie naar Windsor Castle.

Wij waren getuigen van de ‘changing of the guards’ die in de zomerperiode elke dag om 11:00 uur plaatsvindt.

Windsor Castle is een van de residenties van het Britse Hof; de Britse koninklijke familie verblijft hier regelmatig. Het kasteel staat in het stadje Windsor in het graafschap Berkshire. Windsor Castle is het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld; en dit al gedurende ruim 900 jaar. De oppervlakte beslaat ruim 450 are. De meeste vorsten gebruikten het als tweede woning, omdat zij er de voorkeur aan gaven in Buckingham Palace in Londen te wonen. Sommigen, waaronder koning George IV gebruikten het ook als hun hoofdverblijfplaats. Sinds 1917 draagt het Britse koninklijk huis ook de naam Windsor.
Wij waren getuigen van de ‘changing of the guards’ die in de zomerperiode elke dag om 11:00 uur plaatsvindt. Alles is streng bewaakt door speciale, zwaarbewapende, politie. Binnen het terrein ligt ook de indrukwekkend St George’s Chapel. Het is een huiskapel van de Koning(in) van het Verenigd Koninkrijk. De gotische kapel is een “royal peculiar” wat inhoudt dat de kerk niet onder het gezag van een bisschop valt. Hier was het niet toegestaan om te fotograferen
Daarna zijn wij het plaatsje Windsor ingeweest. Sommige (dames) gingen gezellig winkelen. Anderen zochten wat schaduw in een park aan de Thames om daar een lekker ijsje te eten ter verkoeling. Zo rond 16:00 uur vertrokken wij richting hotel in Reading.

Zaterdag 7 juli.

 • Team 1 & 2: excursie naar Windsor Castle
 • Team 3 & 4: roeien  van Reading – Marlow (28,8 km)

Vandaag was de dag dat wij langs de Henley Regatta in Henley-on-Thames roeiden. Bij de sluis voor Henley moesten wij wegens de drukte meer dan een uur wachten voordat wij geschut konden worden. Maar toen konden wij ook een geweldig spectakel meemaken. De Enyo heeft een tijd langs de wedstrijdbaan gelegen en zo een aantal wedstrijden kunnen zien. De Thoösa heeft heel langzaam roeiend het schouwspel gadegeslagen. Uniek moment van deze reis! Tegen vijf uur bereikte wij ons einddoel: Marlow Rowing Club. Gelegen naast een van de mooiste bruggen van de Theems.

Zondag 8 juli

 • Team 1 & 2: roeien van Marlow – Windsor (18,3 km)
 • Team 3 & 4: vrijaf tot vertrek naar vliegveld Luton

Een korte roeitocht vandaag naar Windsor. We gaan vanmiddag weer terug naar Nederland. De boten zullen door de BoWa-bemanning worden afgeriggerd en opgeladen. Maar nu nog even genieten van de Thames op dit laatste traject van onze Roein op de Thames naar Windsor met zijn luxe landhuizen langs het water met mooie tuinen en de sluizen met schitterende ‘hanging baskets’ aan de altijd bijzondere sluiswachtershuizen.
Nadat wij rond 12:00 uur in Windsor op een zeer geschikte (openbare)steiger bij de kanovereniging hebben aangelegd konden de roeiers zich nog even opfrissen in de douches van het nabije sportcomlex alvorens zij koers zetten naar het vliegveld.
De boten werden door de BoWa-bemanning verder afgeriggerd en opgeladen. Later zetten zij koers naar Harwich om met de nachtboot terug te gaan. Op 9 juli om circa 11:00 uur waren zij weer in Lelystad terug.

De foto’s

Pontos en KikaRow 2019

Wat doet Pontos