• info@rvpontos.nl

Tumult bij rondje Pontos van 9 november 2019

Tumult bij rondje Pontos van 9 november 2019

Tumult op de roeibaan over voorrang en de voorrangsregels bij wedstrijden.

Tumult 1:
Omdat er bij het inroeien nog even stevig werd aangezet en er een onverwachte oversteek werd uitgevoerd, botste voorafgaand aan de start de Kalaino en de Zetes hard op elkaar. De Zetes sloeg daarbij om. Naast materiele schade liep Erwin G. letsel op aan de rug. (gelukkig zonder blijvend letsel weten we nu).
Opvallend was dat niet iedereen lijkt te weten wat je moet doen als je met je boot in de buurt bent van zo’n incident.
Daarom heel kort: hier geldt goed zeemanschap, dat wil zeggen dat je niet verder mag varen voordat je je ervan hebt overtuigd (door naar de boot in nood te roeien) dat de boot en bemanning geen assistentie nodig hebben. Dat er al een andere boot in de buurt is of naast ligt heft deze verplichting niet op!

Tumult 2:
Het rondje Pontos is een wedstrijd. Daarvoor gelden aanvullende regels voor met name het houden van je koers. Dat geldt vooral als je wordt opgelopen (ingehaald). De oplopende boot mag zijn lijn bepalen en moet dus ruimte krijgen van de boot die wordt ingehaald. Varen beide boten stuurboordwal, dan moet de boot die wordt ingehaald naar bakboord
wijken. Bij bochten geldt dat de oplopende boot haar lijn kiest, de in te halen boot dient zich daaraan aan te passen door zodanig ruimte te geven dat de snellere boot zonder enige hinder haar weg kan vervolgen.
Bij versmallingen geldt dat de oplopende boot ruimte moet worden gegeven als deze op 100 meter voor de versmalling met het balletje van de boot de spiegel van de voorganger heeft bereikt. Als nodig dient de opgelopen boot een slag te laten lopen of zelfs te houden. Tegen deelnemers die zich niet aan deze regels houden kan door de gehinderde boot protest worden aangetekend, door bij het finishen een arm op te steken. De wedstrijdleiding zal beide partijen en eventueel een baancommissaris horen en een besluit nemen (diskwalificatie).

Tumult 3:
Correctiefactorformule gecorrigeerd.
Er zat een fout in de formule (waarschijnlijk al vanaf versie 1.0).
Dat kwam aan het licht bij het invoeren van de nieuwe correctiefactoren en de verbazing van Arjen dat hij, gebruik makend van die factoren, tot een andere “uitslag-na-correctie” kwam dan het “Pontosprogramma”.
De fout is per dit rondje hersteld, voor reeds gevaren wedstrijden geldt dat de gegeven uitslagen blijven staan.

Joy voor Joyline:
Ondanks 30 seconden extra handicap (2*15 seconden voor eerder winst), roeide Joyline iedereen het “snot voor de ogen”. Met 27:59,1 realiseerde ze de twee-snelste tijd, hetgeen na correctie genoeg was voor plaats 1.
Jarne en Thijmen maakten de inmiddels hoge verwachtingen weer waar: met 27:43,7 noteerde ze de snelste tijd, maar na correctie “slechts” goed voor een 4 e plaats.

Bijzonder is de uitslag van de Ochimus die, geroeid door Chris, Jan de LvW en Marcel K, met een zuivere roeitijd van 30:12,7 sneller bleken dan de 2 deelnemende gladde 4en.

De Uitslag: Volgorde = plaats na correctie
1. Doto Joyline 27:59
2. Thalassa Jan E. 32:37
3. Sphinx Michiel K vd M z32:36
4. Ethon Jarne, Thijmen 27:43
5. Amphitrite Mariët, Esti, Anneke, Ferry L, Saskia (s) 30:17
6. Ochimus Marcel K, Chris, Jan dLvW 30:12
7. Kalais Ger dV 39:49
8. Pegasos Kees dH, Jeroen, Robin V, Frits, Menno(s) 30:15
9. Enyo Henri, Ralph, Timo, Arjan M, Jaap (s) 32:15
10. Helios Bart, Max 33:37

Volgende rondje: 14 december

Meest recente berichten

Pontos en KikaRow 2019

Wat doet Pontos