• info@rvpontos.nl

Mogelijkheden

Roeien is een vrij laagdrempelige, maar ook uitdagende sport. De beginselen van het roeien zijn snel onder de knie te krijgen, wat betekent dat u veelal na een opleiding van een maand of 3 met uw eigen ploeggenoten het water op kunt. Dat is natuurlijk een mooi moment, maar afhankelijk van uw ambitie kan het dan zijn dat u aan het begin van een lange roei-carrière staat.

Hierna wordt uitleg gegeven over de volgende mogelijkheden:

  • Recreatief roeien
  • Prestatiegericht roeien
  • Wedstrijdroeien
  • Jeugdroeien
  • Overige activiteiten

 

Recreatief roeien

Indien u vooral op recreatief niveau wilt roeien is het mogelijk dat u na het behalen van uw eerste bevoegdheid een of meer keren per week in een vaste of wisselende ploeg in het zogenaamde C-materiaal roeit. Met C-materiaal bedoelen we de wat bredere en stabiele roeiboten die erg geschikt zijn voor recreatief roeien. Het kan echter ook zijn dat u, ondanks dat u recreatief wilt roeien, toch wat meer wilt kunnen. In dat geval kan worden vervolgd met extra opleidingen, bijvoorbeeld om ook te kunnen roeien in glad materiaal. Met glad materiaal bedoelen we smallere boten die wat meer techniek en souplesse vragen, maar wat zich dan ook uitbetaald in een nog fijnere roei-ervaring.

Als recreatief roeier is het ook goed mogelijk om aan toertochten in het land (of in het buitenland mee te doen). Roeivereniging Pontos organiseert deelname aan verschillende toertochten (en organiseert ook eigen toertochten), maar ook op eigen initiatief kunt u meedoen aan tochten. Verschillende recreatieve roeiers doen ook wel eens mee aan marathons of wedstrijden. Bij toertochten worden afstanden van 15 tot 30 km per dag geroeid.

Roeivereniging Pontos kent een groot aantal recreatief roeiers. Op verschillende momenten in de week wordt in vaste of flexibele ploegen geroeid, wat veel mogelijkheden geeft om hierbij in te stappen.

 

Prestatiegericht roeien

Voor wie een tikkeltje meer wil is het prestatiegerichte roeien een mogelijkheid. Prestatiegerichte roeiers richten zich wat meer op kracht/conditie en de ontwikkeling daarvan. Een gemiddelde roeisessie van een prestatiegerichte roeier zal veelal bestaan uit wat langere stukken op stevige kracht en stevig tempo roeien. Dit wordt in veel gevallen in ploegverband gedaan.

Afhankelijk van ervaring en niveau wordt geroeid in C-materiaal of in glad materiaal. In veel gevallen roeien de prestatiegerichte roeiers in glad materiaal, aangezien hier net iets meer uit te halen is, hoewel C-materiaal voor het aspect kracht ook heel uitdagend kan zijn.

Prestatiegerichte roeiers doen met enige regelmaat mee aan wedstrijden, zowel bij Pontos als in het land. Dit kunnen kortere wedstrijden (1 tot 2 km) zijn, maar ook langere wedstrijden (4 km tot 8 km). Pontos doet aan verschillende aansprekende wedstrijden in het land mee, veelal de wat langere afstanden.

Onder het prestatiegerichte roeien kunnen ook de marathons worden geschaard. Denk hierbij aan afstanden van 30 tot wel 210 km (Elfstedentocht), welke eventueel in estafettevorm worden geroeid.

Roeivereniging Pontos kent een groot aantal prestatiegerichte roeiers. Op verschillende momenten in de week wordt in vaste of flexibele ploegen geroeid, wat veel mogelijkheden geeft om hierbij in te stappen. Hierbij is wel belangrijk dat niveau en ambitie van roeiers in een ploeg goed op elkaar aansluiten.

 

Wedstrijdroeien

Voor wie echt op hoog niveau wil roeien is wedstrijdroeien de oplossing. Wedstrijdroeiers worden gecoacht op techniek, conditie en kracht, maar ook op zaken als voeding en doorzettingsvermogen. Wedstrijdroeiers roeien meerdere keren per week (vanaf 3 keer per week), individueel of in ploegverband.

Pontos is een roeivereniging die beperkt kan ondersteunen in wedstrijdroeien. Zodra roeiers zich op wedstrijdniveau willen ontplooien wordt gezocht naar mogelijkheden om dit goed te ondersteunen (de kennis en ervaring hiervoor is aanwezig), maar hiervoor wordt eventueel samenwerking gezocht met andere verenigingen.

Wedstrijdroeiers roeien wedstrijden op landelijk niveau (oa 2km-wedstrijden).

 

Jeugdroeien

De jeugdroeiers krijgen speciale aandacht bij Pontos. Onder jeugdroeiers verstaan we de roeiers in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar. De jeugdroeiers roeien in groepen die qua ervaring en ambitie bij elkaar passen. Afhankelijk van de wensen en de mogelijkheden wordt het materiaal gekozen, wordt deelgenomen aan wedstrijden en wordt vooral gezorgd dat op een veilige en leuke manier de roeitechniek wordt bijgebracht.

Ongeveer 1/5 van de leden van Pontos is jeugdlid. De jeugd heeft daarmee een belangrijke rol binnen de vereniging en dat is te merken. Zo is vrijwel alle jeugd op zaterdagochtend aanwezig om te roeien, maar ook aan verschillende wedstrijden en toertochten doen jeugdroeiers mee.

 

Overige activiteiten

Veel roeiers zijn lid geworden vanwege het roeien, maar hebben ervaren dat Pontos nog veel meer te bieden heeft. Pontos is een vereniging die het sociale aspect hoog in het vaandel heeft staan. Nieuwe leden worden gemakkelijk opgenomen, zowel in een roeiploeg als in het verenigingsleven.

Pontos organiseert allerlei activiteiten naast het roeien. Denk aan feesten, wintermaaltijden, verschillende soorten bijeenkomsten, etc. Specifiek voor de jeugd worden nog jeugdavonden georganiseerd, maar ook een jeugdkamp en een junioren trainingskamp.

Je wordt dus niet alleen lid van Pontos om te roeien, maar ook om deel uit te maken van een ontzettend leuke en open vereniging!

 

Tekst

De gang van zaken