• info@rvpontos.nl

HORZOL Toertocht verslag

HORZOL Toertocht verslag

HORZOL Route

HORZOL Route

De toercommissie had het plan opgevat om in Heerhugowaard met de HORZOL-marathon mee te gaan doen. D.w.z. aan de toertocht van 35 km die over een deel van het traject gaat, niet de marathon die hier 51 km lang is.
Ik had de organisatie op me genomen. Omdat het de streek is waar ik geboren ben, leek het mij leuk om deze tocht nu eens te varen. Toen ik nog echt jong was heb ik hem geschaatst en dat was prachtig.
Van Pontos wilden 10 dames zich wagen aan deze onderneming. Bij de roeivereniging van Alkmaar legde ik een verzoek om hun boten te gebruiken neer. Het duurde erg lang eer hier een reactie op kwam. Zolang, dat het vervoer van onze eigen boten al georganiseerd was. Maar uiteindelijk bleek het toch mogelijk boten van Alkmaar te huren. Dat scheelde een hoop werk en gepuzzel. Want het valt op het ogenblik niet mee om met een geladen botenwagen langs De Brink te komen, als daar ook nog auto’s op het parkeerterrein staan.
Omdat we er tegenop zagen de boten eerst van Alkmaar naar Heerhugowaard te varen en na de tocht weer naar Alkmaar, zouden we de tocht in Alkmaar starten en finishen. Alkmaar ligt op de route en de organisatie vond dat geen probleem.
Op zondag 13 oktober moesten 5 van ons om 8.45 uur op de stuurliedenvergadering zijn in Heerhugowaard. We waren op tijd en het was nog, ongeveer, droog. Maar het weerbericht voor die dag loog er niet om: veel wind en veel regen, plaatselijk tot wel 80 mm. Met zorgelijke blikken reden we van Heerhugowaard naar Alkmaar waar de andere 5 dames al op koffie zaten te wachten.
Bij ARZV was weinig actie op het water. Het weer was inmiddels zo slecht dat zij voor de ergometer kozen i.p.v. een boot.
Bij ons begonnen de twijfels te groeien. Sommigen vonden het niet wijs om te starten. Alternatieven werden geopperd: rondje door de stad Alkmaar, of heen en weer naar Rustenburg en daar beoordelen of we wel of niet verder zouden gaan. Aan het thuisfront werd nog gevraagd om de buienradar.nl te raadplegen. Dat laatste gaf uiteindelijk de doorslag: we starten niet! Volgend jaar plannen we nog eens deze tocht te varen, op eigen gelegenheid en met boten van ARZV.
Om niet onverrichter zake terug naar Lelystad te rijden hebben we de route, voor zover mogelijk, met de auto verkend. Eén van de auto’s is zelfs nog even langs mijn geboortehuis gereden.
In Rustenburg, bij de sluis waar alle boten doorheen moesten zouden we weer verzamelen om toch nog iets van de tocht te beleven. Ook dat was tevergeefs: de hele HORZOL-marathon was afgelast!
Hoewel eigenlijk alles tegenzat deze 13de oktober, was de sfeer bij de Pontosleden prima en ik denk dat ik niet de enige ben die het toch een leuk dagje vond.

Annie Steg

 

Pontos en KikaRow 2019

Wat doet Pontos