• info@rvpontos.nl

Elfstedenroeimarathon 2019: 1x toptijd en 1x vette pech…

Elfstedenroeimarathon 2019: 1x toptijd en 1x vette pech…

Pontos wedstrijdteam 9e bij Elfstedenroeimarathon!

Het Pontos wedstrijdteam heeft bij de Elfstedenroeimarathon van afgelopen weekend een mooie 9e plaats behaald. In totaal 108 roeiteams uit binnen- en buitenland roeiden de marathon over bijna 210 kilometer in een C2* langs de Friese Elfsteden. De meeste teams doen dit in estafettevorm met 12 personen. Het combinatie-team van Pontos (Pontos – DDS – De IJssel – De Waal – Orca) bereikte de finish in 19 uur en 3 minuten. Een verbetering van het oude Pontos-record met ruim een half uur!

Aan deze prestatie ging een lange voorbereidingsperiode vooraf. Duurtrainingen, krachttrainingen en het oefenen van snel wisselen stonden op het programma. Maar ook verzorgen van goed materiaal en afstelling, routekaarten en navigatie. En tot slot, maar zeker net zo belangrijk: het zorgen voor een goede walploeg ter ondersteuning bij het wisselen en voor vervoer van de roeiers en sturen van de ene naar de andere wisselplaats. Naast de sportieve inspanning is de Elfstedenroeimarathon ook zeker een uitdaging op gebied van logistiek, navigatie en stuurmanskunst.

Vrijdagavond 31 mei om 20:00 uur startte het eerste wedstrijdteam. Met een startverschil van 15 tot 30 seconden startten alle 108 roeiteams. Het wedstrijdteam van Pontos startte als 9e ploeg om 20:03 uur. Vanaf het begin roeiden de teams met startnummer 1, 2 en 3 een stevig tempo en zij bouwden hun voorsprong gedurende de gehele tocht gestaag uit. Daarachter volgde de rest van het veld, waarbij Pontos zich gedurende het hele traject op plek 7 t/m 9 wist te handhaven. Wisseling van positie vond op verschillende momenten plaats, zowel in het voordeel als in het nadeel van Pontos. Een snelle wissel, stuurfoutjes (niet van Pontos, maar van onze tegenstanders) of gewoon harder kunnen roeien betekenden soms verschuiving in het klassement. De omstandigheden waren goed, hoewel de golfslag op het Slotermeer behoorlijk was en op een deel van het traject een stevige tegenwind stond.

Uiteindelijk klopte alles wel voor het Pontos wedstrijdteam. Afhankelijk van de omstandigheden wisten de roeiers de boot goed op snelheid te houden. Erwin en Marc, Jorn en Marcel, Jeroen en Michiel, aangevuld met Alfred (DDS, ex-Pontos) en Ger (ex-Pontos), Erik (De Waal) en Evert (De IJssel) roeiden als duo’s hun roeitrajecten van gemiddeld 7,5 kilometer / 40 minuten met een gemiddelde snelheid van ruim 11 kilometer per uur in een C2*. Onze ingevlogen stuurman Joris (DDS) en Laura (Orca) stuurden ons keurig langs de route met hier en daar smalle en lage bruggen en de nodige uitdagingen op smalle en bochtige stukjes. De walploeg met Douwe, Rene, Bart, Marloes en Pauline zorgden er daarbij voor dat de roeiers op het juiste moment op de juiste plek waren en dat er snel kon worden gewisseld.

De winnaar van deze editie van de Elfstedenroeimarathon, A.G.S.R. Gyas uit Groningen, verbeterde het baanrecord met 7 minuten en finishte in 16 uur en 52 minuten. In de wedstrijdcategorie werd Pontos 5e van in totaal 10 ploegen.

 

 

Pontos prestatieteam onfortuinlijk

 

Het Pontos prestatieteam bestond uit 3 roeikoppels en 1 roeitrio:

  • Evert en Peter (De Amstel/Het Spaarne combi)
  • Ralph en Ewoud
  • Marcel en Chris
  • Petra, Ferry en Danielle

Als stuurlieden: Jolande en Alex

De walploeg bestond uit Lieke, Henri en Rob

Ons team ging, anders dan de wedstrijdteams, voor de prestatie. We wilden met z’n allen een goede tijd neerzetten. Vooraf dachten we aan 22 tot 23 uur. De ambitie was dus zeker aanwezig, ondanks dat we als laatste van start zouden gaan met startnummer 108. Het hoogste nummer ooit dat met een ESRM van start is gegaan.

Ruim voor de start zijn we met z’n allen gezellig gaan eten. De teamspirit was uitstekend!

 

Rond 19:15 uur stapte de walploeg in de Ochimus om de boot naar de startplek, De Prinsentuin, te brengen.

Oproeien naar de start

Het damestrio ging om 20:30 uur van start in Leeuwarden, op weg naar Bartlehiem. Vervolgens waren Alex (s), Marcel en Chris aan de beurt, die richting Klaarkamsterbrug gingen. Daar aangekomen stapten Jolande (s), Peter en Evert in de boot. Op weg naar Dokkum en terug naar Klaarkamsterbrug. Daarna de beurt aan Alex (s), Ralph en Ewoud, die weer terug roeiden naar Bartlehiem.

Al met al lagen we ondertussen op plek 89, aldus het track en trace systeem dat, zo later bleek, niet altijd even goed functioneerde.

Petra (s), Ferry en Danielle voor de 2e keer in de boot bij Bartlehiem en gingen op weg naar Giekerk. Wisselplek de Tegeltjesbrug, een plek waar het wisselen altijd zeer geordend gaat…gelukkig zonder schade gewisseld en Jolande (s), Marcel en Chris weer in de boot. Op naar Leeuwarden, wisselplek bij rv Wetterwille. Onderweg een 3-tal boten ingehaald en we lagen goed op schema.

Na de wissel bij rv Wetterwille ging het helaas mis voor ons. In plaats van bakboord uit, ging de boot stuurboord uit. Een fout die niemand direct in de gaten had…De roeiers gingen verder en de rest van de ploeg ging op weg naar de volgende wisselplek Weidum.

Bij Weidum zagen we meer en meer boten voorbij komen die we al eerder hadden ingehaald. Het track en trace systeem liet het afweten en we konden geen contact krijgen met de boot.

Waren we te laat bij Weidum aangekomen en de boot was al door of was er wat anders aan de hand? Vrijwel alle auto’s waren vertrokken bij Weidum en wij besloten om ons te splitsen in 2 groepen. Eén groep bleef in Weidum en de andere groep ging naar de volgende wisselplek Dearsum. Ook bij Dearsum zagen we de Ochimus niet. We vreesden het ergste en hebben de wedstrijdorganisatie ingelicht, die ook niet veel kon uitrichten met een niet-werkend track en trace systeem.

Uiteindelijk, na lang wachten, het verlossende telefoontje van Jolande, die nog bij Weidum stond, dat de Ochimus in zicht was. Er was gelukkig niets gebeurd met de roeiers en stuur. De gemaakte navigatiefout bij RV Wetterwille is laat opgemerkt en uiteindelijk is besloten om terug te roeien naar de juiste vaarroute. Dit heeft enorm veel tijd gekost.

 

Ondanks dat zijn Jolande (s), Ralph en Ewoud in de boot gestapt om in een rap tempo naar Dearsum te roeien. Vervolgens de beurt aan Ferry, Petra en Danielle (s), richting Sneek.
Echter meer en meer begon het besef te dagen dat we een probleem zouden krijgen met het sluiten van de stempelposten. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Stempelpost Sneek zou dicht gaan om 5:30 uur, die van IJlst (3 km van Sneek) om 5:45 uur, Woudsend om 7:30 uur en Sloten om 8:00 uur. De dames hebben prima geroeid maar kwamen om 5:50 uur aan bij rv Sneek. De stempelpost en die van IJlst waren al dicht.

Als team hebben we besloten om onze 11-stedentocht in Sneek te staken.
Iedereen baalde, maar zoals gezegd de teamspirit uitstekend, de sfeer uitmuntend. We hebben vooraf, tijdens en ook achteraf veel plezier met elkaar beleefd. Het balen was snel over en er werd alweer gesproken over ESRM 2020!

Als laatste, namens alle roeiers, een dankwoord aan onze stuurman/-vrouw Alex en Jolande. Veel dank ook aan Lieke, Rob en Henri die als walploeg ons van plek naar plek brachten o.a in een bus vol met krentenbollen, pakjes chocomel, flesjes water, bananen en appels.

4 Reactie

Marc Peerdeman

juni 7, 2019 at 8:30 pm

Zo levert een stuurfout wel een mooi spannend verhaal op.

Marga

juni 7, 2019 at 9:40 pm

Leuke verhalen gasten en evengoed voor beide een mooie prestatie. Jammer dat één ploeg de toer niet kon afmaken, maar zoals ze al zelf aangeven. Het samen zijn, de voorbereiding en de inzet is ook fantastisch. Leuk dit terug te lezen. Top.

Theo Schopmeijer

juni 8, 2019 at 2:34 pm

Claudia en ik stonden om 6 uur in Balk omdat Ralph daar zou wisselen. Het t&t-systeem had ons ‘s avonds lekker bezig gehouden en dat we 108 niet meer op de kaart aantroffen deed ons vermoeden dat er wat aan de hand was. Terwijl de oldtimers ons met veel herrie voorbijtrokken, dus maar een appje aan Marcel. Helaas dus…
Daarna zijn we de andere ploeg gaan zoeken en in Hindeloopen en Bolsward hebben we hen aangemoedigd. Leuk om te vermelden is dat we in Bolsward ook Piet Hendriks en Anje tegen kwamen. Zij waren daar voor nr 7.

Bart - Heren Overnaedsch 't Diep

juli 16, 2019 at 4:10 pm

We hebben jullie flink van ons af moeten trappen. Dat ging niet vanzelf, en gedurende de hele 11stdn bleef het spannend: 7, 8 of 9. Uiteindelijk finishten wij (’t Diep) net iets meer dan een minuutje voor jullie. Dankzij onze onderlinge strijd in een mooie tijd, zonder dat waren we vast langzamer geweest. Respect voor jullie prestatie, en blij dat we (net) zijn voorgebleven!

Pontos en KikaRow 2019

Wat doet Pontos