• info@rvpontos.nl

Beleef de Nieuwland Marathon

Beleef de Nieuwland Marathon

P1020317Zaterdag 8 juni 7.45 uur vertrek vanaf RV Pontos naar RV Pampus te Almere om met een C4x+ 74 km te roeien en te fietsen. Zes Pontosleden: Captain Kees de Haan, Rob van Rienen, Erwin Pietersma, Arnold Jessurun, Robin Vink en Wim Boersma in Almere aan te vullen met twee leden van Pampus: Frans en Henno en Koen van DDS uit Delft. We gaan varen in estafette. Iedereen stuurt een deel van de route een keer en verder om beurten roeien en fietsen. De dag begint fantastisch het is nog maar 13°C maar het is zonnig en er waait een briesje. Prima roeiweer. Eerst gaan de C2x+ het water op dan de 4-ren en tenslotte een dubbel-8. Het eerste traject gaat naar de sluis bij de lage vaart. We starten met een Pontos bezetting met Henno als stuur Wim op slag. Omdat Frans denkt zeker te weten dat de bedoelde sluis aan de kust ligt (dat is echter “De Block van Kuffelder”) staat onze aflossing pas op de kant als we hoog en breed in de sluis liggen. Wisselen na de sluis maar dat kost tijd (8 km). Kees voert de roeiploeg aan.

Wij verder op de fiets naar de volgende wisselplaats iets voorbij de Rode Torentjes van Almere die je vanaf de snelweg A6 zo duidelijk kan zien (15 km). Dan met Frans op slag naar de Knardijk om te wisselen (25 km). Bij Pontos wacht ons de appeltaart met koffie (35 km). De niet heel fanatieke ploeg neemt er zijn gemak van om daarvan te genieten (.."gaat van de tijd af jongens!"). Vanuit Pontos gaat het dan met Rob op slag de Larservaart op. Bij de Rietweg (43 km) wisselen aan de kant waar een open stukje is tussen de brandnetels oorspronkelijk waarschijnlijk bedoeld als visstek. We gaan verder met Kees op slag naar de Larsersluis (46 km). P1020323Daar wachten we tot een klein motorbootje uit de sluis komt. We menen er dan snel in te kunnen, maar de weinig bijdehante begeleiders die voor de sluis zorgen, laten hun beurt voorbijgaan en twee motorjachtjes schuiven de sluis in van de andere zijde. Zodat we nog een rondje wachten. Wat gaat dat vullen van zo’n sluit langzaam als je ligt te wachten. Dan komen de jachtjes uit de sluis. Het eerste jachtje keurig slow. De schipper van het tweede jachtje, hoewel gewaarschuwd, heeft er niet op gerekend dat er nogal wat wind staat. Hij denkt de gevolgen van deze vergissing te kunnen bestrijden door veel gas te geven. Even een angstig moment, maar alles komt toch op zijn pootjes terecht. De roeiers uit verschillende boten brengen de schipper aan zijn verstand dat met kalmte meer te winnen valt. Door al dat stilliggen heb ik kramp in de bovenbenen gekregen. Die langzaam weg lijkt te trekken, maar bij het optrekken na de sluis schiet het er weer in. Gelukkig zakt het al roeiend op weg naar Amenophis (54 km). Daar wisselen en dan gaat onze boot met Frans op slag weer verder. Wij aan de appelsap met taart van Amenophis (nog bedankt hè) en dan verder fietsen naar het wisselpunt voor de laatste etappe, die start bij de Tureluurweg (66 km). De laatste loodjes zijn zwaarder dan verwacht, Robin op slag, Kees stuurt en toont begrip voor onze vermoeidheid. Felle wind tegen hebben we over een deel van het traject. We komen moe maar voldaan onder de brug door bij het jachthaventje waar ook Pampus ligt (74 km). Dan heb ik 37 km gevaren en 37 km geroeid.

Thuis heerlijk bijgekomen na wat drinken en een soepje voor de nodige mineralenaanvulling. 's Avonds toch maar wat biertjes genomen voor de vochtbalans. De dames en heren die het evenement verzorgden (Amenophis, Pampus en Pontos) worden van harte bedankt. En Aly speciaal voor de heerlijke appeltaart.

wimb

Pontos en KikaRow 2019

Wat doet Pontos